Sully (2016) ***½ Blu-ray review

Volgende week is het zover en komt de film van Clint Eastwood uit op DVD en Blu-ray. Sully (2016) vertelt het waar gebeurde verhaal van piloot Chesley ‘Sully’ Sullenberger. Een relaas die wat doet denken aan het fictieve Flight (2012), over een piloot die een gewaagde en noodzakelijke stunt maakt om zijn vliegtuig alsnog veilig te landen en achteraf in het oog van de storm terecht komt. Deze piloot heeft wel geen alcohol probleem maar wordt wel op de hielen gezeten door verzekeraars die alles zullen uitspitten om de schuld in zijn schoenen te schuiven.

sully_2016_poster.jpg

Korte inhoud: Film over het leven van de Amerikaanse piloot Chesley ‘Sully’ Sullenberger (Tom Hanks). Sully werd wereldberoemd nadat hij met een passagiersvliegtuig een noodlanding maakte op de New Yorkse Hudson River, waarmee de levens van 155 mensen aan boord gered werden. Echter, waar Sully door het publiek en de media geprezen werd om zijn prestatie, ontvouwde zich op de achtergrond een onderzoek dat zijn reputatie en carrière dreigde te verwoesten.

Een film van Eastwood met Tom Hanks in de hoofdrol – tevens de eerste keer dat deze twee filmiconen samen werken – kan uiteindelijk niet echt fout lopen. Het acteerwerk is van hoog niveau en Eastwood verliest nauwelijks zijn focus, en dat op 86 jarige leeftijd. Een inspiratiebron voor heel wat filmmakers en daar staan wij als maatschappij dan met een pensioenleeftijd van 65 en bruggepensioneerden van 57. Maar we zullen hier niet aan politiek doen ook al is en blijft deze situatie toch heel wat vragen oproepen.

Het script is wel niet geschreven door een zwaargewicht, maar komt van Todd Komarnicki (Perfect Stranger, Elf). En ik moet toegeven dat los van een aantal quotes er geen echt memorabele dialoog-scenes in de film zitten. Eigenlijk hebben we hier een vrij droge film met personages die buiten hun krachttoer met het vliegtuig niet echt buiten de lijntjes tekenen. En zelfs de vliegtuigstunt waarbij een airliner op de Hudson River wordt geland is eigenlijk minder spectaculair dan verwacht. En dus bedacht Eastwood (of de scenarist) om Tom Hanks te laten dromen van een crash – die dan op spectaculaire manier in beeld gezet kan worden. De film is gebaseerd op de autobiografie van Chesley Sullenberger genaamd ‘Highest Duty’, over het incident dat zich afspeelde op 15 januari 2009 nadat zijn vliegtuig een motor verloor nadat het was gevlogen in een groep ganzen. En deze film blijft bijzonder trouw aan de feiten.

De film werd gedraaid met de nieuwe Alexa Imax 62mm camera. Neen dit is geen filmpellicule camera maar wel degelijk een digitale camera, ook al is Eastwood net zoals Quentin Tarantino, Steven Spielberg of Darren Aronofsky, een grote voorstander voor het behoud van pellicule. Maar Eastwoord heeft ook al laten optekenen dat hij bewust is dat de toekomst digitaal zou zijn. Deze film is zijn derde digitale na Jersey Boys en American Sniper (2014), maar toch wel zijn eerste op Imax formaat. Andere films die ook met de Alexa Imax draaien of hebben gedraaid zijn : Assassin’s Creed (2016), Doctor Strange (2016), The Great Wall (2016) en Rogue One: A Star Wars Story (2016).

Naast de hoofdrol zien we ook nog Anna Gunn (Breaking Bad) als iemand van de luchtvaartmaatschappij die het ongeval wil onderzoeken, Laura Linney als de vrouw van Sully en Aaron Eckhart, de co-piloot van Sully. Beide mannen hebben snorren en daarmee heb ik toch twee keer mee moeten lachen. Zal deze prent een kaskraker worden? Ik betwijfel het. Het verhaal is niet meteen iets wereldschokkend, en speelt zich grotendeels af in vergaderruimtes waar ze discussiëren of dit nu een crash is of een waterlanding, en of het vliegtuig toch de tijd had om te landen op een andere luchthaven.


sully_2016_pic01.jpgsully_2016_pic02.jpgsully_2016_pic03.jpg
sully_2016_pic04.jpgsully_2016_pic05.jpgsully_2016_pic06.jpg
© 2016 Warner Bros. Entertainment Inc. All rights reserved.

Anderzijds zitten er wel een aantal diepmenselijke situaties in waarbij de piloot plots begint te twijfelen aan zichzelf – en hier zit misschien een kleine *** spoiler *** – , nadat hij een rapport hoort dat de test-capsules allemaal hadden bewezen dat er effectief tijd genoeg was voor een landing op een andere luchthaven. Maar deze test hadden blijkbaar iets over het hoofd gezien, met name: ‘the human factor’. Het feit dat wanneer motors plots uitvallen, de piloten even de tijd moeten hebben om te beseffen wat er is gebeurd en nadien te kijken waar te landen *** einde spoiler ***. Daarnaast zien we ook een aloud thema van de gewone man (in dat geval de piloot) die geconfronteerd wordt met bedrijfsheren die los van alle menselijkheid kijken naar de kost en winst van alles.

Sully is vanaf 5 april 2017 beschikbaar op Blu-ray, 4K UHD, DVD en Video on Demand. Op de Blu-ray staan overigens een pak extraatjes met interviews van de filmmakers, een gesprek met Clint Eastwood en de piloot van het vliegtuig. De film werd genomineerd voor een Oscar voor Beste klankmontage.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 29 maart 2017

*** Sully trailer ***

1 Comment

  1. Cedric

    Ik vond deze wel een erg onderhoudende film. De ingebeelde vliegtuigcrash was wel leuk om te zien ook al is deze niet echt gebeurd, maar ik vond het wel goed aangebracht zonder dat het gratuit aanvoelde. Geen slechte film, wel geen “hoogvlieger”.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *